nieuws

Recept: Asperges op Vlaamse wijze

Tijdens de lente is de asperge op zijn best. De klassieke bereiding op z'n Vlaams laat de groente volledig tot z'n recht komen.

Benodigdheden

• + 1 kg asperges
• Zout • Geklaarde boter
• 1 bussel krul peterselie
• 6 eieren
• Nootmuskaat

Bereidingswijze

Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)

Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe. Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges. Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel. Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.

Kook de eieren (hardgekookte eieren). Spoel de peterselie, laat ze uitlekken en knip er de steeltjes af. Snipper de peterselieblaadjes fijn. Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een pureestamper tot mimosa. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt. Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles. Rasp wat nootmuskaat over het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Voeg nog een scheutje toe van het water waarin je de asperges gegaard hebt. Meng een laatste keer en proef. Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot (langwerpig) bord. Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.


Els – 22 March 2016